Pages

Monday, September 6, 2010

rempeyek kacang dal

rempeyek kacang dal. this is my favourite out of so many pilihan. ada rempeyek kacang tanah, rempeyek kacang hijau. ada yang lain ke? i know only know those 3. :)

selalunya beli. pagi tadi, 1st time buat. lepas sahur.

sebelum balik kampung, adik dah pesan "along, nanti balik kita buat rempeyek ngan kuih goyang nak?"
kuih goyang tu amende? ada juga orang panggil kuih ros.

lepas sahur, adik tanya "along nak buat tak?" jawab "boleh". senang dan tepat. sebenarnya, adik yang campur bahan-bahannya. ada tepung beras, kacang dal, rempah ratus yang tak ingat nak tanya dan telur. senang betul buatnya. sendiri buat, tabur kacang dal kemain banyak. rempah pun berasa sedap. i tukang goreng aje. hehe. seronok tengok rempeyek digoreng. adik tolong separuh jalan aje. anak kecil dia uwek-uwek minta susu. lepas tu dengan dia sekali sambung tidur. dapat la satu tupperware penuh. banyak juga dengan 1 kilo tepung beras.

oh...kuih ros tak buat sebab mak dah buat...hehhee

rasanya, ni la kuih yang i buat tahun ni. tu pun buat untuk mak.  so obvious plan nak buat kuih yang i blogkan previously, tak menjadi. hehe

3 comments:

nora said...

Eh sempat lagilah lya, raya kan 10 hb :)

esh said...

nora! amek! :)

last try saya nak buat 9/9 tu. hehe. yang simpppplleee dan senanggg ajee.....

nora said...

saya pun berjuang hingga ke akhir ramadhan... hehe

Related Posts with Thumbnails