Pages

Saturday, December 11, 2010

tapai pulut

jom main ba ba chak! teka apa ada dalam.........

taraaaaaa.....tapai pulut....=D

siapa suka makan tapai? saya! saya! hehehe

i suka makan pulut tapai. ingat lagi, masa kecil-kecil dulu selalu juga makan. tak ingat la pula arwah atok buat atau beli.  tapi, ada orang tak boleh makan tapai, pening.

sekarang jarang dapat makan tapai pulut ni. susah nak dapat kat area KL / Selangor. tak tau la pula kalau i yang tak tau tempat nak cari. 

apa tapai pulut tu? ok, ni definasi sebiji sebulat tiru dari wikipedia.

Tapai pulut merupakan sejenis makanan tradisional di Malaysia dan amat digemari dikalangan penduduk pantai timur, terutamanya di Terengganu, dan Kelantan.
Bahan utama yang digunakan untuk membuat tapai pulut adalah, beras pulut dan ragi. Beras pulut ini dikukus terlebih dahulu dan kemudiannya dicampurkan dengan serbuk ragi. Kemudian, nasi pulut bercampur ragi ini dibungkus di dalam daun khas dan kemudiannya diperam beberapa hari sehingga menghasilkan rasa masam.

suka makan, tapi tak berminat nak buat. hehehe


2 comments:

balqisnazid said...

Gila kentang suka kan tapai pulut ni..
Lagi2 yang Mother in law buat.
MIL buat yang paling sedap lepas arwah atuk.
Tu yang bantai 34 bijik..sudahnya...
lepak di Damansara Specialist ha..ha..
Pulut memang tak berapa bagus tuk orang yang ada athma, beras pulut pun sama.
Sebab tu kalau makan sushi lebih2 Chenta hati saya akan menjeling selagi boleh hi...hi..

esh said...

balqis,

pulun 34 mmg gila kentang! hehe
kasihan la chenta hati tu, lenkali mkn 3 atau 4 aje yek. :P

Related Posts with Thumbnails