Pages

Wednesday, June 16, 2010

ngap ngap ais-krim goreng




haaaa...ni lah hasil ais-krim goreng. 
gambar ke-2 tu, ada lah orang kat rumah kasik ngap baru snap. hehe. baru la nampak real kan? :D

senang bangattt nak buat. yang penting kena ada bahan-bahan seperti di bawah:
1. roti - putih or wholemeal. i guna roti putih gardenia aje
2. ais-krim - ni ikut suka nak jenama apa & perisa apa. sendiri mau makan kan ...
3. gelas or cutter yang boleh buat acuan bulat. i guna gelas budak-budak, alah yg beli kat ikea tu....macam-macam kale. kedai lain pun ada jugak....
4. kuali nak menggoreng
5. minyak masak. tak payah bnyk, sikit kasik tenggelam separuh pun cukup
6. sudip 

okeh.

1. letak roti atas cutting board, letak sesudu dua or kalau guna penyedok ais-krim tu, separuh pun dah cukup kat tengah-tengah roti. kasik center tau
2. letak kepingan roti ke-2 kat atas ais-krim tu. macam sandwich la sekarang ni
3. ambik gelas dan tekap atas roti, position mesti tengah-tengah, kat atas ais-krim.

4. simpan dalam bekas or plastic, letak dlm freezer semalaman.
5. esok dah boleh goreng.make sure minyak panas. goreng ala cicah-cicah kejap gitu aje. toskan kejap before serving.

rangup roti tu, maintain walaupun makan lambat sikit. tapi based on pengalaman la, letak aje dah licin.

senangkan? alah kalau google pasai ais-krim goreng ni, melambak entry nya :)

2 comments:

tasekM said...

nampak sedapnya yanggggggggg.....

esh said...

oh mmg sedap :)

Related Posts with Thumbnails