Pages

Tuesday, August 10, 2010

Chicken Pox.....Chicken Pop

balik dari team building, fetch anak-anak kat rumah mek. dah terbayang-bayang budak berdua tu akan menjerit-jerit excited kat depan pintu, terlompat-lompat (best feeling ni). hehe XD
tapiiii.......bila nampak nop, 1st thing yang i noticed adalah benjolan berair kat leher dia! datang dekat kat budak comel yang naughty sikit ni, dah terdetik kat hati, chicken pox ke? :(

jumaat lepas, tak ada lagi tanda-tanda ni. mesti sabtu. but since i left early to malacca, tak perasan sebab tak belek-belek dia pagi tu. tanya SBF, dia kata perasan 1st tanda tu kat pinggang, bila salin pampers. tapi tak sangka chicken pox. well, by then kalau realized pun takleh buat apa. tak boleh ambil jap pun. 

selingan kejap.

masa i confinement nop ni dulu, i kena chicken pox juga. seksa! tak tahan demam seram sejuk tang malam aje. sejuk tahap menggigil. tapi siang elok. hari ke-3 demam, baru keluar tanda. kat tangan. besar, sampai sekarang bertanda tak nak hilang. time tu, alahai kesian baby dgn im, nak tak nak hantar kat rumah mek. imran pun infected, tapi kejap aje. orang kata kalau budak-budak kena, tahap sakit tak sama dengan orang tua. im pun tak banyak meragam masa tu. dekat 2 minggu juga la baru elok. masuk opis dah fully recovered

ok sambung balik cite asal...

sebelum balik, singgah pi klinik dulu. Dr pun mmg syak chicken pox. Dr bagi antibiotik, ubat demam, ubat selsema dan ubat batuk. banyak ubat, kesian nop. sebelum kena chicken pox pun mmg dah selsema.

semalam bila ambil nop, mmg dah keluar banyak tanda melepuh dan gatal-gatal tu. pagi tadi pun dia dok gosok-gosok bontot dia kat tilam, tak tahan gatal.

kat bawah ni i google some of the home remedy, i nak try nanti. dan, chicken pox ni berjangkit  bila orang tu dah nak sembuh....

Chicken Pox treatment using Brown Vinegar

The use of brown vinegar is one of the most important among the several home remedies found beneficial in the treatment of chicken pox. Half a cup of this vinegar should be added to a bath of warm water. This will relieve the irritation of the skin.

Chicken Pox treatment using Oatmeal

A bath of oatmeal is considered a natural remedy for relieving the itch due to chicken pox. This bath is prepared by cooking two cups of oatmeal in two liters of water for fifteen minutes. This mixture is then put into a cloth bag, preferably cotton, and a string is tied tightly around the top. This bag is allowed to float in a tub of warm water, and swished around until the water becomes turbid. Precaution should be taken to ensure that the bag is not torn. The child with chicken pox can splash and play in the water, making sure that water goes over all the scalds, while the pouch of oatmeal can remain in the tub .

Chicken Pox treatment using Baking Soda

Baking soda is a popular remedy to control the itching in chicken pox. Some baking soda should be put in a glass of water. The child should be sponged with this water, so that the soda dries on the skin. This will keep the child away from scratching the eruptions.


mama doakan nop cepat sembuh. mama dah janji nak belanja nop eskrim. nop pun excited. siap janji nop tak gigit eskrim, isap-isap aje. 

hmmm....adakah im pun kena ambil jap lagi?

No comments:

Related Posts with Thumbnails